<<
>>

Тема 49. Відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг)

Загальні положення. Підстави відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг). Зміст цього зобов’язання полягає у тому, що шкода, завдана фізичній або юридичній особі внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг), а також недостатньої або недостовірної інформації про них, має бути відшкодована продавцем, виготовлювачем товару, виконавцем робіт (послуг) у повному обсязі (ст.
1166 ЦК України).

Як і будь-який інший делікт, заподіяння шкоди внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг) створює позадоговірне зобов’язання між заподію-вачем шкоди та потерпілим. На правову природу зобов’язання, що виникає, не впливає той факт, що заподіювачі шкоди можуть перебувати у договірних відносинах. Тому слід розмежовувати їхні права та обов’язки, які реалізуються у рамках договірних відносин, а також ті, регулювання яких відбувається поза рамками договору.

До відносин, які регулюються статтями 1209-1211 ЦК України, зокрема ті, що виникають із договорів купівлі-продажу, майнового найму, побутового прокату, безоплатного користування майном, підряду, пере-везення, комісії, схову тощо.

Суб’єктами права вимоги можуть бути як безпосередні покупці товару, замовники робіт (послуг), так і сторонні особи, до якихтовар, результати виконання роботи (послуги) перейшли на належних правових підставах. У ролі потерпілих можуть бути як фізичні, так і юридичні особи.

Право вимагати відшкодування зазначеної шкоди належить кожному потерпілому незалежно від того, чи перебував він у договірних відносинах з виготівником (продавцем, виконавцем), і зберігається протягом встановленого строку служби (терміну придатності), а якшо його не встановлено, - протягом десяти років з часу виготовлення товару (прийняття роботи, послуги). Проте шкода, завдана споживачеві будь-якими діями третіх осіб, підлягає відшкодуванню на загальних підставах.

Суб’єктами відповідальності за шкоду, завдану внаслідок недоліків товарів, є продавець або виготовлювач товару. Шкода, завдана внаслі-1 док недоліків товарів, підлягає відшкодуванню, за вибором потерпілого, І продавцем або виготовлювачем товару (ст. 1210 ЦК України).

Умови відповідальності за шкоду, заподіяну внаслідок недоліків то-1 варів, робіт (послуг), у цілому збігаються із загальними підставами відпо- І відальності за відшкодування шкоди, хоча і мають специфічні ознаки. І

Протиправність полягає у: а) передачі покупцеві (замовнику) товару (роботи, послуги), який було виготовлено з порушенням вимог до його І якості; б) наданні інформації про товари, роботи, послуги не в повному І обсязі або неправдивої інформації.

Шкода як умова відповідальності певної специфіки у правовідно- | синах, що розглядаються, не має. Вона може полягати у пошкодженні, І знищенні майна потерпілого, у витратах на відновлення здоров’я, втраті І заробітку (доходу) у зв’язку зі зниженням (втратою) працездатності тощо. І Майнова шкода відшкодовується у повному обсязі, за винятком тих ви-1 падків, коли законодавством не передбачено більш високої міри відпові- І дальності.

Обгрунтування розміру шкоди, що належить до відшкодування, є обов’язком потерпілого. При визначенні розміру збитків, заподіяних І втратою, пошкодженням майна, слід виходити з його роздрібної ціни у І торговельних організаціях даної місцевості (з урахуванням зносу) або з І оцінки, зробленої самим споживачем чи погодженої сторонами при ук- І ладенні договору.

Шкода відшкодовується незалежно від вини продавця (виготовлювача) товару або виконавця послуг (робіт).

Продавець, виготовлювач товару, виконавець робіт (послуг) звільняється від відповідальності лише у двох випадках: 1) у разі виник- 1 нення шкоди внаслідок дії непереборної сили (ст. 1209 ЦК України); 2) у | разі порушення потерпілим встановлених правил користування (споживання), зберігання або транспортування товарів, робіт, послуг.

<< | >>
Источник: Л.О. Доліненко, В.О. Доліненко, С.О. Сарновська. Цивільне право України. 2006

Еще по теме Тема 49. Відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг):

  1. Тема 47. Відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг)
  2. Які особливості відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт, послуг?
  3. Тема 46. Відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю
  4. Тема 48. Відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю
  5. Зразок позовної заяви про відшкодування шкоди, завданої залиттям квартири
  6. Тема 45. Загальні положення про відшкодування шкоди
  7. Зразок позовної заяви про відшкодування моральної шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання та досудового слідства, прокуратури і суду
  8. Тема: Засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів та послуг
  9. Тема 47. Загальні положення відшкодування шкоди
  10. Тема 21. Правові засоби індивідуалізації учасників товарного обороту, товарів і послуг
  11. Тема 21. Правові засоби індивідуалізації учасників товарного обороту, товарів і послуг
  12. Які є правові засоби індивідуалізації учасників товарного обігу, товарів і послуг?
  13. § 13.5. Визначення розміру шкоди та порядок її відшкодування
  14. Які особливості відшкодування шкоди, заподіяної особі незаконними діями правоохоронних органів і суду?
  15. Тема 33. Послуги. Загальні положення