<<
>>

Що означає право інтелектуальної власності на комерційне найменування?

Індивідуалізація товариства чи установи через комерційне найменування зумовлює необхідність надання правової охорони такому найменуванню. Без правової охорони використання комерційного найменування втрачає будь-який сенс, практичний резон.

Але надання правової охорони комерційному найменуванню з боку держави можливе лише за наявності певних умов.

У Цивільному кодексі України зазначено, що охорону прав на комерційне найменування може мати лише комерційна фізична чи юридична особа, зареєстрована в установленому порядку.

Ще однією правовою умовою має бути чітка відмінність найменування особи від інших подібних. Не може дістати правову охорону найменування, яке повторює уже використовуване або настільки схоже з ним, що його легко сплутати з іншими.

Однією з необхідних умов має бути і відповідність назви характеру діяльності цієї фірми. Ця вимога в законодавстві зарубіжних країн дістала назву принципу істотності фірми. Не може бути визнане комерційне найменування фірми "Дарунки лісу" як такої, що продає вироби з риби.

Чинність права на комерційне найменування настає з дати державної реєстрації найменування в Україні.

Без такої реєстрації право на найменування не настає. Чинне законодавство України передбачає норму про право попе-реднього користування. Відповідно до неї фірма, яка використовувала найменування до його реєстрації іншою фірмою, зберігає право на його подальше використання. Право попереднього користування стосується всіх об'єктів промислової власності, а також фірмового найменування.

Право на комерційне найменування полягає в тому, що комерційна особа, яка його використовує і зареєструвала в установленому порядку, має виключне право на його ви

користання. Це означає, що володілець комерційного найменування має право забороняти іншим особам використовувати фірмове найменування на товарах, упаковці, в рекламі, проспектах, рахунках, друкованих виданнях, офіційних бланках, вивісках та іншій документації, пов'язаній з його діяльністю, а також при демонстрації товарів на виставках і ярмарках, які проводяться на території України чи іншим чином. Комерційне найменування володілець може також використовувати в товарних знаках, які належать цьому володільцю.

Використання зареєстрованого на ім'я певної юридичної особи комерційного найменування іншими особами без дозволу володільця не допускається. Володілець, безумовно, має право передати своє виключне право на використання комерційного найменування іншим особам за певну винагороду, шляхом видачі виключної або невиключної ліцензії. В ліцензійному договорі мають бути обумовлені заходи, які б виключили введення в оману споживачів. Виключне право на використання комерційного найменування не обмежується певними строками.

<< | >>
Источник: М.І. ПАНЧЕНКО. Цивільне право України Навчальний посібник. 2005

Еще по теме Що означає право інтелектуальної власності на комерційне найменування?:

  1. Що означає право інтелектуальної власності на географічне зазначення?
  2. ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
  3. Розділ IV Право інтелектуальної власності
  4. Розділ IV Право інтелектуальної власності
  5. Що означає право власності на землю?
  6. Що таке право інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин?
  7. Що означає термін "комерційна концесія"?
  8. Що є об'єктами права інтелектуальної власності?
  9. Тема 39.Розпорядження майновими правами інтелектуальної власності
  10. Тема 41. Розпорядження майновими правами інтелектуальної власності
  11. Які особливості судового захисту права інтелектуальної власності?
  12. Що розуміють під правом інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію?
  13. Тема 20. Право промислової власності
  14. Що означає право обмеженого користування чужими речами (сервітути)?
  15. Тема 15. Загальні положення про право власності
  16. Тема 20. Право промислової власності
  17. Право спільної сумісної власності.