<<
>>

Який позов називають негаторним?

Права та інтереси власника можуть бути порушені не тіль-ки позбавленням права володіння річчю. Як відомо, власнику, крім права володіння, належить також право користування та право розпорядження річчю.

Ці права власника теж можуть бути порушені. Можливі випадки, коли власник здійснює своє право володіння річчю, але хтось перешкоджає йому користуватися або розпоряджатися нею. Наприклад, особа самовільно зайняла те чи інше нежитлове приміщення будинку. У цьому разі власник продовжує володіти будинком, але йому перешкоджають самовільно користуватися зайнятою частиною будинку, а це може перешкоджати власнику здійснювати і право розпорядження. Отже, власник може звернутися до суду з позовом про усунення порушень його права. Цей позов називається негаторним (асїіо пе^аіогіа).

Відповідно до Цивільного кодексу України формула не-гаторного позову набуває такого вигляду: "Власник має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном".

Негаторний позов характеризується такими ознаками:

• на відміну від віндикаційного позову, власник, який звертається за захистом, зберігає майно у своєму володінні.

Порушення права власності полягає в тому, що треті особи створюють власникові певні перешкоди у користуванні належним йому майном (будинком, земельною ділянкою, автомобілем тощо), або внаслідок певних обставин власник не може фактично розпоряджатися належним йому за законом майном, маючи це майно у своєму володінні. Наприклад, трапляються випадки, коли після передачі земельних ділянок у власність чи в оренду громадянам, власники не дозволяють новим власникам (орендарям) користуватися земельними ділянками відповідно до їх призначення, створюють перешкоди в земельному користуванні;

• суттю вимог позивача за негаторним позовом є усунення порушення, яке триває і має місце на момент звернення до суду;

• власник має право усунення порушення його прав, якщо дії третіх осіб мають неправомірний характер. Так, власник може вимагати від суду прибрати будівельні мате-ріали, якщо вони заважають користуватися автомобілем (неможливо виїхати з двору).

З вимогами про усунення порушень у користуванні майном у більшості випадків звертаються громадяни. Це пояснюється тим, що, як правило, перешкоди, які створюють треті особи, є наслідком кримінальних чи адміністративних діянь (самовільне будівництво, самоуправство, зловживання владою чи посадовим становищем).

Негаторним позовом може бути також вимога про ви-ключення майна з опису. З такою вимогою може звернутись до суду як безпосередній власник майна, так і особа, яка володіла ним на підставі закону чи договору (отримала в заставу, на охорону).

<< | >>
Источник: М.І. ПАНЧЕНКО. Цивільне право України Навчальний посібник. 2005

Еще по теме Який позов називають негаторним?:

  1. Який позов називають віндикаційним?
  2. 4. Негаторный иск
  3. § 2. Негаторный иск собственника
  4. § 1. Отрицающее требование (негаторный иск) (п. 2506-2508)
  5. Позовите учителя
  6. Зразок віндикаційного позову про витребування майна власником від добросовісного набувача
  7. Який зміст договору поставки?
  8. Який зміст суб'єктивного авторського права?
  9. Який зміст статуту товариства з обмеженою відповідальністю ?
  10. Який зміст договору оренди нежитлового приміщення?
  11. Що таке цивільно-правовий договір? Який його зміст?
  12. Який зміст договору перевезення вантажу автомобільним транспортом?
  13. Який зміст суб'єктивних прав на винаходи, корисні моделі та промислові зразки?
  14. Який зміст договору постачання енергетичних та інших ресурсів через приєднану мережу?