<<
>>

Тема 36. Страхування

За договором страхування одна сторона (страховик) зобов’язується І у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій сто- І роні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову І суму (страхову виплату), а страхувальник зобов’язується сплачувати І страхові платежі та виконувати інші умови договору (ст.
979 ЦК Украї- І ни). Страхові правовідносини врегульовані спеціальним Законом Ук- І раїни «Про страхування». Цим Законом (ст. 7) передбачені імперативні норми обов’язкового страхування.

Обов’язкове і добровільне страхування оформляється договором стра-хування (страховим полісом). Договір страхування виступає як документ, що підтверджує виникнення та існування страхових правовідносин. За ст. 16 Закону України «Про страхування» договір страхування - це письмова угода між страхувальником та страховиком, за якою страховик бере на себе зобов’язання у разі настання страхового випадку виплатити страхову суму або відшкодувати завданий збиток у межах страхової суми страхувальнику чи іншій особі, визначеній страхувальником, або на користь якої укладено договір страхування (надати допомогу, виконати послугу тощо), а страхувальник зобов’язується сплачувати страхові платежі у визначені терміни та виконувати інші умови договору.

Предметом договору страхування (ст. 980 ЦК України) можуть бути майнові інтереси, які не суперечать закону і пов’язані з життям, здоров’ям, працездатністю та пенсійним забезпеченням (особисте страхування); володінням, користуванням і розпорядженням майном (майнове І страхування); відшкодування шкоди, завданої страхувальником (стра- І хування відповідальності).

Форма договору страхування обов’язково письмова, у разі недодержання письмової форми договору такий договір є нікчемним (ст. 981 ЦК України). Договір страхування може укладатися шляхом видачі страховиком страхувальникові страхового свідоцтва (поліса, сертифіката).

Істотними умовами договору страхування є предмет договору, страховий випадок, розмір грошової суми, розмір страхового платежу і строки його сплати, строк договору та інші умови, визначені актами цивіль-ного законодавства.

Договір страхування набирає чинності з моменту внесення страхувальником першого страхового платежу, якщо інше не встановлено договором.

Під страховим ризиком розуміють обумовлені в договорі події, шкідливий наслідок яких може спричинити зменшення чи втрату майнових інтересів страхувальника.

Страховий випадок - це подія, передбачена договором страхування або законодавством, що відбулася, і з настанням якої виникає обов’язок страховика здійснити виплату страхової суми (страхового відшкодування) страхувальнику, застрахованій або іншій третій особі (виго-донабувачу).

Страхова сума у договорі страхування визначає граничний розмір зобов’язань страховика щодо відшкодування збитків, зумовлених настанням страхового випадку.

Страховий платіж (страховий внесок, страхова премія) - плата за страхування, яку страхувальник зобов’язаний внести страховику згідно з договором страхування.

Страховий тариф - це ставка страхового внеску з одиниці страхової суми чи об’єкта страхування.

Учасниками договору страхування є: страховик, страхувальник, застрахована особа, вигодонабувач та страхові посередники (страхові агенти та страхові брокери). Згідно із ст. 2 Закону України «Про страхування» страховиками визнаються фінансові установи, створені у формі акціонерних, повних, командитних товариств або товариств з додатковою відповідальністю.

Згідно із ст. 985 ЦК України страхувальник має право укласти із страховиком договір на користь третьої особи, якій страховик зобов’язаний здійснити страхову виплату у разі досягнення нею певного віку або настання іншого страхового випадку. Страхувальнику також надано право при укладенні договору страхування призначити фізичну або юридичну особу для одержання страхової виплати (вигодонабувача), а

також замінювати її до настання страхового випадку, якщо інше не встановлено договором страхування.

Стаття 986 ЦК України передбачає співстрахування: за згодою! страхувальника предмет договору страхування може бути застрахований за одним договором страхування кількома страховиками (співстрахування) з визначенням прав та обов’язків кожного із страховиків.

Законом встановлено, що за погодженням між співстраховиками і страхувальником один із співстраховиків може представляти всіх інших співстраховиків у відносинах із страхувальником, залишаючись відповідальним перед ним у розмірах своєї частки.

Договір перестрахування передбачає, що страховик, який уклав договір страхування, страхує в іншого страховика (перестраховика) ризик виконання частини своїх обов’язків перед страхувальником (ст. 987 ЦКІ України). Страховик, який уклав договір перестрахування, залишається відповідальним перед страхувальником у повному обсязі відповідно до договору страхування.

Страховик здійснює страхову виплату відповідно до умов договору на підставі заяви страхувальника (його правонаступника) або іншої особи, визначеної договором, і страхового акта (аварійного сертифіката).

Договір страхування припиняється у випадках, встановлених дого-| вором та законом (ст. 997 ЦК України).'

Якщо страхувальник прострочив внесення страхового платежу і неї сплатив його протягом десяти робочих днів після пред’явлення страховиком письмової вимоги про сплату страхового платежу, страховик може відмовитися від договору страхування, якщо інше не встановлено до-І говором.

Страхувальник або страховик може відмовитися від договору страхування і в інших випадках, встановлених договором.

Страхувальник або страховик зобов’язаний повідомити другу сторону про свій намір відмовитися від договору страхування не пізніш як за тридцять днів до припинення договору, якщо інше не встановлено до-говором. Страховик не має права відмовитися від договору особистого страхування без згоди на це страхувальника, який не допускає пору- І шення договору, якщо інше не встановлено договором або законом.

Наслідки припинення договору страхування встановлені наступні:

1) ЯкшЯ страхувальнил відковився від двгодору струхування (крі( договору страхування життя), страховик повертає йому страхові платежі за період, що залишився до закінчення строку договору, з вирахуванням нормативних витрат на ведення справи, визначених при розра-

хунку страхового тарифу, та фактично здійснених страховиком страхових виплат;

Якщо відмова страхувальника від договору обумовлена порушенням умов договору страховиком, страховик повертає страхувальникові сплачені ним страхові платежі повністю;

Якщо страховик відмовився від договору страхування (крім договору страхування життя), страховик повертає страхувальникові сплачені ним страхові платежі повністю;

Якщо відмова страховика від договору обумовлена невиконанням страхувальником умов договору страхування, страховик повертає страхувальникові страхові платежі за період, що залишився до закінчення строку договору, з вирахуванням нормативних витрат на ведення справи, визначених при розрахунку страхового тарифу, та фактично здійснених страхових виплат.

Наслідки відмови від договору страхування життя встановлюються законом.

У ст. 998 ЦК України визначені обставини, згідно з якими договір страхування є нікчемним або недійсним. Договір страхування також визнається судом недійсним, якщо його укладено після страхового випадку, або об’єктом страхування є майно, яке підлягає конфіскації.

<< | >>
Источник: Л.О. Доліненко, В.О. Доліненко, С.О. Сарновська. Цивільне право України. 2006

Еще по теме Тема 36. Страхування:

  1. Тема: Договір страхування
  2. Які особливості договору страхування?
  3. Які обов'язки сторін за договором страхування?
  4. Які категорії громадян підлягають обов'язковому особистому страхуванню?
  5. Які особливості обов'язкового особистого страхування пасажирів?
  6. § 14.7. Загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків та професійних захворювань
  7. Тема 5. ПОДРЯД
  8. Тема
  9. Тема 14. ОБЯЗАТЕЛЬСТВА ПО СТРАХОВАНИЮ
  10. Тема 17. ОБЯЗАТЕЛЬСТВА ПО РАСЧЕТАМ
  11. Тема 17. Индусское право