<<
>>

Тема 20. Право промислової власності

Патентне право являє собою сукупність правових норм, які регулюють майнові і особисті немайнові відносини, що виникають у зв’язку з визнанням авторства на винаходи, корисні моделі і промислові зразки, з охороною прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки, установленням режиму використання цих об’єктів, матеріальним і моральним стимулюванням, а також захистом прав авторів і патентовласників.
Джерелами патентного права є, насамперед, Конституція України (ст. 41. 54), Закон України «Про охорону прав на

«Про охорону прав на промислові зразки», а також міжнародні угоди: Паризька конвенція з охорони промислової власності (1883 р.), Євразійська патентна конвенція (1995 р.).

Об’єктами патентного права є винаходи, корисні моделі і промислові зразки, яким надається правова охорона, що не суперечить суспільним інтересам, принципам гуманності і моралі та відповідає умовам патентоздатності.

Патентоздатність - це властивість нововведення бути визнаним винаходом, корисною моделлю, промисловим зразком у правовому відношенні та одержати правову охорону.

Винахід - технічне (технологічне) рішення, шо отримує правову охорону лише у тому разі, якщо воно є новим, має винахідницький рівень і промислово придатне для використання.

Корисна модель - конструктивне виконання засобів виробництва і предметів споживання, а також їх складових частин.

Промисловий зразок - це художньо-конструкторське рішення виробу, яке визначає його зовнішній вигляд. Об’єктом промислового зразка може бути форма, малюнок чи розфарбування або їх поєднання, що виз-'начають зовнішній вигляд промислового виробу і призначення для задоволення естетичних та ергономічних потреб.

Суб’єктами патентного права є автори винаходів та корисних моделей (винахідники), а також автори промислових зразків, які є фізичними особами.

Суб’єктами є патентовласники - фізичні та юридичні особи, які не є авторами, однак одержали окремі патентні права за законом або за договором.

Немайновим правом автора об’єкта промислової власності є право авторства. Право авторства є невід’ємним правом і охороняється безстроково. Право на одержання патенту - це право винахідника, а також і право на передачу патенту іншим фізичним чи юридичним особам.

Права на винахід, корисну модель і промисловий зразок охороняє закон, підтверджує патент на винахід та промисловий зразок і корисну модель. Патент закріплює також і права та обов’язки автора, патентов-ласника та інших суб’єктів патентних відносин.

Посягання на права власника патенту вважається порушенням прав власника патенту, що тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством. На вимогу власника патенту таке порушення має бути припинено, а порушник зобов’язаний відшкодувати власнику патенту заподіяні збитки.

Право інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми врегульовано ЦК України (ст. 471-488) та Законом України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем». Компонування інтегральної мікросхеми - це зафіксоване на матеріальному носії прос-торово-геометричне розміщення сукупності елементів інтегральної мікросхеми та з’єднань між ними. Компонування інтегральної мікросхеми вважається придатним для набуття права інтелектуальної власності на нього, якщо воно є оригінальним.

Держава здійснює правову охорону компонування інтегральної мікросхеми через його реєстрацію в установі з видачею відповідного свідоцтва про набуття права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми.

Суб’єктами права інтелектуальної власності на компонування інтег-ральної мікросхеми визнаються автор компонування інтегральної мікросхеми, інші особи, які набули прав на компонування інтегральної мікросхеми за договором чи за законом. Автором компонування інтегральноїмікрос-хеми може бути лише фізична особа, юридична особа може виступати лише власником майнових прав на компонування інтегральної мікросхеми.

Майновими правами інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми є:

а) право на використання компонування інтегральної мікросхеми;

б) виключне право дозволяти використання компонування інтег ральної мікросхеми;

в) виключне право перешкоджати неправомірному використанню компонування інтегральної мікросхеми, в тому числі забороняти таке використання;

г) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом. Правова охорона раціоналізаторських пропозицій встановлена ЦК

України. У ст. 481 ЦК України визначено, що раціоналізаторська пропозиція - це визнана юридичною особою пропозиція, що містить технологічне (технічне) або організаційне рішення у будь-якій сфері її діяльності.

Об’єктом раціоналізаторської пропозиції може бути об’єкт або процес. Раціоналізаторська пропозиція має бути визнана юридичною особою, до якої вона подана.

Суб’єктом права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозиція є її автор та юридична особа, якій ця пропозиція подана (ст. 483 ЦК України).

Правова охорона інтелектуальної власності на селекційні досягнення

встановлена законами України «Про охорону прав на сорти рослин»,

«Про племінне тваринництво» та Цивільним кодексом України. Стаття 485 ЦК України визначає, шо до прав інтелектуальної власності на селекційні досягнення належать особисті немайнові права інтелектуальної власності на селекційні досягнення: сорт рослин, породу тварин, засвідчені державною реєстрацією, майнові права інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин, засвідчені патентом, майнове право інте-лектуальної власності на поширення сорту рослин, породи тварин, засвідчене державною реєстрацією.

Суб'єктами права інтелектуальної власності на селекційні досягнення є автор та інші особи , які набули майнових прав інтелектуальної власності на селекційні досягнення.

<< | >>
Источник: Л.О. Доліненко, В.О. Доліненко, С.О. Сарновська. Цивільне право України. 2006

Еще по теме Тема 20. Право промислової власності:

  1. Тема 20. Право промислової власності
  2. Тема 15. Загальні положення про право власності
  3. Тема: Право спільної власності
  4. Тема: Право власності та інші речові права
  5. Тема 15. Загальні положення про право власності
  6. Тема: Право власності на земельну ділянку.
  7. Тема 39.Розпорядження майновими правами інтелектуальної власності
  8. Тема 17. Захист права власності
  9. Тема 17. Захист права власності
  10. ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
  11. Тема 41. Розпорядження майновими правами інтелектуальної власності