<<
>>

Тема: Недоговірні зобов’язання

1. Пащенко, проходячи вулицею, наступив ни вокинуту на уротуарі шкурку від банану, послизнувся і, падаючи, штовхнув Петрову, яка від падіння покалічилася.

_

Питання до задачі:

Чи виникла підстава покласти на Пашенка обов’язок відшкодувати збитки, викликані каліцтвом Петрової?

2.

Антонюо пред'явив позов до вуду про стягсенне 50 яис. грн. з І ПП «Золотий дракон». У позові зазначалося, шо в серпні 2003 року І його кінь знаходився у конюшні ПП, де загинув. Працівники ПП за- І уважили, шо кінь загинув внаслідок хвороби. Позивач просив стягну- І ти 50 тис. грн., що складає вартість коня за ринковими цінами. Суд, І розглянувши справу, дійшов висновку, що кінь загинув з вини її влас- І ника і у позові відмовив.

Питання до задачі:

Визначте суб’єкт відповідальності.

3. У ніч на 17 вересня 2003 р. було затоплено підвальне приміщення магазину, внаслідок чого пошкоджено 20 пар взуття по 600 грн. кожна. На ремонт затопленого приміщення було витрачено 5000 грн. Як з'ясувалось, наймач Леонов, що проживав над приміщенням, залишив кран з гарячою водою відкритим, що й спричинило аварію.

Леонов вважав, що він не затоплював приміщення, оскільки гарячу воду планували подати тільки через два дні, а подали раніше, ніж передбачалося за графіком.

Питання до задачі:

1. Вирішіть спір.

4. При перетині митного кордону України у громадянина України Валентова, шо виїздив за кордон тимчасово, було виявлено набір золотих годинників у кількості 5 штук, які не було занесено до митної декларації. Після складення акта, працівники митниці заявили, що за зазна-чене правопорушення годинники підлягають конфіскації. Валентов звернувся до юридичної консультації з проханням надати йому роз’яснення та допомогу у захисті його права.

Питання до задачі:

1. Вирішіть справу.

5. Перебуваючи за кзамом мармаутного таосіа водів АТП-1212 Іваненко здійснив наїзд на пішохода. Розслідуванням транспортної при-годи встановлено, що постраждалий пішохід Гойко був у стані сильного алкогольного сп’яніння, зупинився на обочині у кучугурі снігу, де хотів

перечекати наближення маршрутного таксі, але послизнувся і потрапив під колеса машини. Внаслідок цього Гойко отримав перелом ребер, струс мозку і перебував на стаціонарному лікуванні.

Питання до задачі:

Визначте суб’єктів відповідальності.

Визначте порядок і обсяг відшкодування.

6. Коли Демидова проходила через парк, собака поаоди бультер'єр, що належала Самойлову, напала на неї і пошкодила її пальто, покусала ноги та руки. Пальто ремонту не підлягало, а пошкодження від укусів були значними - Демидова проходила курс лікування в лікарні протягом 3 тижнів. Після лікарні, Демидова звернулася до власника собаки з вимогою відшкодувати шкоду в сумі ЗО тис. грн. (в цю суму входила вартість пальто, черевиків, вартість перебування в лікарні та моральна шкода). Самойлов відмовився відшкодувати шкоду.

Питання до задачі:

Вирішіть спір.

Визначте обсяги, підстави та умови відповідальності.

Поясніть, що таке джерело підвищеної небезпеки?

<< | >>
Источник: Л.О. Доліненко, В.О. Доліненко, С.О. Сарновська. Цивільне право України. 2006

Еще по теме Тема: Недоговірні зобов’язання:

  1. Розділ VII Недоговірні зобов’язання
  2. Тема 22. Поняття зобов’язання. Виконання та припинення зобов’язання
  3. Недоговірні зобов’язання
  4. Тема 22. Поняття зобов’язання. Виникнення та припинення зобов’язань
  5. Тема 24. Відповідальність за порушення зобов’язання
  6. Тема 41.Зобов’язання за спільною діяльністю
  7. Тема 23. Забезпечення виконання зобов’язання
  8. Тема: Зобов’язання
  9. Тема 24. Відповідальність за порушення зобов’язань
  10. Тема 23. Забезпечення виконання зобов’язань