<<
>>

Тема: Фізичні особи як суб’єкти цивільного права. Підприємницька діяльність фізичних осіб.

1. Громадянка Вжиткова, працюючи продавцем у крамниці і маючи доступ до матеріальних цінностей, учинила крадіжку майна. За це її було засуджено на п’ять років позбавлення волі без права працювати в системі торгівлі.
Не погодившись із визначеною судом мірою покарання, Вжиткова оскаржила вирок суду.

Питання до задачі:

Назвіть випадки обмеження цивільної правоздатності. Вирішіть задачу.

2. Тринадцятирічний Володимир за участь у телевізійних передачах отримав винагороду у сумі 40 грн. За ці гроші він купив маркер (12 грн.) і електронний калькулятор (26 грн.). Батьки вирішили, що він нерозумно витратив гроші, бо в сім'ї є вже декілька маркерів і калькулятор. Вони віднесли покупки до крамниці, вимагаючи від директора повернення грошей. Директор відмовився задовольнити їх вимогу, пояснюючи, шо хлопчик зробив покупки за власні гроші, якими неповнолітні вправі розпоряджатися самі.

Питання до задачі:

Вирішіть справу.

3. Громадянка Бородіна у 16 років вступила у шлюб з дозволу райвиконкому.

Через три місяці вони з чоловіком вирішили переїхати до іншого міста на постійне проживання, а перед від’їздом продали приватний будинок, який належав дружині. Довідавшись про наміри дочки, її батько, вважаючи себе опікуном неповнолітньої, заявив нотаріусу, що він не дасть своєї згоди на продаж будинку. Нотаріус, погоджуючись з батьком, на підставі ЦК України, відмовив у посвідченні договору купівлі-продажу будинку. Громадянка Бородіна звернулася до суду зі скаргою на дії нотаріуса.

Питання до задачі:

На яке коло питань розраховане завдання?

Вирішіть справу.

4. Косенко А. Р. уклав з благодійною організацією угоду, згідно з якою взяв на себе зобов’язання заповісти свою власну квартиру цій організації в рахунок того, що остання повинна довічно виплачувати йому

¦місячно 50% від вартості його пенсії.

Через п’ять років Косенко А.Р. мер, залишився заповіт, згідно з яким все майно (квартира також) редавалися сину його близького товариша. Благодійна організація фнулася до суду з позовом про визнання заповіту недійсним у зв’язку юрушенням раніше укладеного договору.

Питання до задачі:

Яке рішення повинен винести суд?

5. 16-річний Мальков О.Л. після року роботи за трудовим контрак ті вирішив зайнятись підприємницькою діяльністю, у зв’язку з чим іернувся до органу опіки та піклування за визнанням його повністю єздатним. Батьки Малькова О.Л. були проти визнання сина повністю ієздатним до настання його повноліття, про що повідомили орган опіки а піклування.

Питання до задачі:

Яке рішення винесе орган опіки та піклування?

Куди і в якому порядку можна оскаржити це рішення?

Можливо вирішити це питання без звернення до органу опіки та пклування?

6. 12-річний Сашко Н. отримав до Нового року в подарунок від діду- :я велосипед. У зв’язку з тим, що Сашку терміново знадобилися лижі, він продав велосипед 16-річному знайомому підлітку, а на отриманні гроші купив лижі.

Батько Сашка розцінив цей вчинок як неповагу до дідуся, пішов до хлопця-покупця з наміром повернути гроші і забрати велосипед. Але підліток, який купив велосипед, відмовився забрати гроші і віддати велосипед, мотивуючи тим, що грошова сума за велосипед цілком нормаль-на, та й велосипед належав Сашку, який може самостійно розпоряджатися своїм майном і тому підстав для розірвання угоди немає.

Питання до задачі:

Чи має юридичну силу угода продажу велосипеда між зазначеними підлітками?

Які права має батько Сашка в цій ситуації і як вони реалізуються?

Чи змінилася б ситуація, якщо Сашку було б 15 років? 19 років?

7. Короленко Н. було знижено шлюбний вік, і вона вступила у шлюб в 16-річному віці. Через рік вона розлучилася через грубе ставлення до себе чоловіка і вирішила з дитиною змінити місце проживання.

Вона продала подаровану їй дідусем на весілля дачу для того, щоб на новому місці купити квартиру.

Дід, дізнавшись про це, подав до суду позов про визнання договору купівлі-продажу недійсним, бо Короленко Н. - неповнолітня і не може укладати самостійно угоди з нерухомістю. Одночасно він прохав призначити його опікуном своєї онуки, а її зобов’язати проживати за місцем проживання опікуна.

Питання до задачі:

Яке рішення повинен прийняти суд? Обгрунтуйте відповідь.

8. 17-річний Роман Озеров усю свою стипендію витрачає на азартні ігри. Батько Романа звернувся до органу опіки та піклування з проханням обмежити дієздатність свого сина і надати батькові право отримувати стипендію сина в інституті.

Питання до задачі:

Чи правильно поставлено питання про обмеження дієздатності Романа?

Яку відповідь отримає Озеров-батько від органу опіки та піклування?

9. Стрижено Т.Д. поїхала до своєї рідної сестри Ольги в інше місто. Коли мати сестер довідалася, що Стрижено Т.Д. так і не з’явилася у своєї сестри, то звернулася до органів МВС з проханням оголосити розшук зниклої доньки. Через два місяці мати отримала від органів МВС відповідь про те, що розшук результатів не дав. Тоді мати звернулася до органів опіки і піклування відносно 10-річного сина зниклої доньки для виз-нання доньки безвісті відсутньою, а її, бабусю, просила оформити опікуном онука.

Питання до задачі:

Яке рішення прийме орган опіки і піклування?

<< | >>
Источник: Л.О. Доліненко, В.О. Доліненко, С.О. Сарновська. Цивільне право України. 2006

Еще по теме Тема: Фізичні особи як суб’єкти цивільного права. Підприємницька діяльність фізичних осіб.:

  1. Тема 7.ФІЗИЧНІ особи як суб’єкти цивільного права
  2. Тема 7.ФІЗИЧНІ особи як суб’єкти цивільного права
  3. Тема 9. Держава як суб’єкт цивільного права. Територіальні громади та Автономна Республіка Крим як суб’єкти цивільного права
  4. Тема 9. Держава як суб’єкт цивільного права. Територіальні громади та Автономна Республіка Крим як суб’єкти цивільного права
  5. Що таке особисті немайнові права фізичних осіб?
  6. Тема 6. Об’єкти цивільних прав
  7. Тема 1. Поняття цивільного права. Предмет та метод, система цивільного права. Функції та принципи цивільного права
  8. Розділ ІІ Особисті немайнові права фізичних осіб
  9. РозділII Особисті немайнові права фізичних осіб
  10. ОСОБИСТІ НЕМАЙНОВІ ПРАВА ФІЗИЧНИХ ОСІБ
  11. Тема 18. Цивільно-правове регулювання відносин, пов’язаних з творчою діяльністю